Zelf garnalen vissen

Zelf garnalen vissen

Wil je zelf ook eens Hollandse garnalen vissen? Dat kan op het strand met een garnalennet (check afbeelding) die je over de zeebodem moet laten gaan.

De beste momenten om een garnaaltje te vangen is wanneer de ‘r’ in de maand is; het garnalenseizoen. De beste tijd van de dag om te vissen is ongeveer twee uur voordat het eb wordt. In deze tijd zwemmen de garnalen dicht(er) bij de kust om zich voort te planten (kuitschieten).

 

Wat heb je nodig om zelf garnalen te vissen

  • een duw- of sleepnet
  • een waadpak tegen de kou
  • een plastic zeiltje om het volle net te legen en de garnalen uit de zoeken
  • een emmer om de garnalen in te doen
  • wat je niet nodig hebt is een visvergunning

 

Hoe vis je garnalen?

Vissen doe je het beste tussen de eerste en tweede zandbank in. Zandbanken zijn ophopingen van zand op de bodem van de zee (zie afbeelding). Zorg dat je met je duwstok veel contact maakt met de bodem, want daar zitten de garnalen. Vooral op plekken waar de zeebodem wat zachter zul je de meeste garnalen vangen. Daar zit namelijk het meeste voedsel voor het kleine beestje.

 

Extra tip!

Kijk ook naar de kleur van het zeewater. Als het water troebel is, is de kans groter dat je beet hebt. Vooral na een storm heb je kans op succes, omdat de garnalen dan meer naar de kust komen. Natuurlijk kun je ook de garnalenkotters in de gaten houden, die vaak dicht langs de kust varen.

 

Met garnalen kun je ook nog eens de lekkerste hapjes maken. Check maar eens onze recepten of bekijk de kookvideo’s.

 

Succes!