10 weetjes over garnalen

10 weetjes over garnalen

  1. Je vindt garnalen in de zee en langs de kust.
  2. De garnalen zwemmen het liefst in lekker warm water. Die warmte vinden ze in ondiep water en in de zomermaanden vooral dichtbij de kust, omdat de zon daar het water lekker op temperatuur heeft gebracht. Als de winter is aangebroken duikt de garnaal wat dieper het water in, omdat het water hier nog niet heel erg is afgekoeld.
  3. De meeste garnalen worden geboren als mannetje. Als ze een vrouwtje hebben gevonden om kleine garnaaltjes mee te maken, worden ze zelf ook vrouwtje.
  4. Een garnaal wordt ongeveer 3 jaar oud. Als ze een half jaar oud zijn, mogen ze zichzelf al volwassen noemen.
  5. In Nederland zijn er zo’n 200 garnalenvissers. Ze vissen eigenlijk het hele jaar door, maar ze vangen wel meer in april/mei en in de herfstmaanden.
  6. De vissers varen met boten, kotters genaamd. Deze garnalenkotters kun je herkennen aan een grote kookpot aan boord.
  7. Je kunt ook zelf ook garnalen vangen op het strand met een garnalennet.
  8. De garnalen zijn grijs van kleur. Pas als ze aan boord van de vissers zijn gekomen en zijn gekookt krijgen ze een roze kleurtje.
  9. Je kunt echt heerlijke gerechten maken met garnalen. En ze zijn ook nog eens heel erg gezond. Duik maar eens in de recepten en verras bijvoorbeeld je ouders of vrienden eens met een lekkere lunch!
  10. Garnalen zijn hele kleine diertjes. Ze worden niet langer dan ongeveer een centimeter. Dat betekent dat ze te klein zijn om machinaal te pellen. Het pellen gebeurt dus gewoon met de hand. Maar dat is in Nederland een duur karweitje. De garnalen worden daarom gepeld in Marokko, waar het goedkoper is.