Duurzaamheid

Duurzaamheid

 

Het woord ‘duurzaam’ heeft veel definities, maar vaak wordt er gesproken over de drie P’s: people (mensen), planet (planeet) en profit (opbrengst). Voor de visserij betekent duurzaamheid dat je onderneemt met oog voor je bemanning, gemeenschap en de maatschappij, maar ook dat het je op de lange termijn een gezond bedrijf hebt en je vist met oog voor de natuur en het milieu. Elke visser is een natuurmens, altijd buiten en kent de zee als geen ander. De vissers van Lauwersoog en Zoutkamp vissen binnen het draagvlak van de Waddenzee en hun garnalen hebben het Marine Stewardship Council (MSC) keurmerk, dus je herkent ze aan het blauwe vinkje in de schappen!

 

 

Duurzaam vissen op garnalen

De garnalenvissers vissen duurzaam en vermijden zoveel mogelijk bijvangst van te kleine garnalen, vis, krabbetjes en steentjes. Zij willen een ‘schone box’ en uiteraard alleen datgene vangen wat zij kunnen vermarkten. Te kleine garnalen en vis laten zij graag zwemmen, zodat ze groter kunnen groeien en zich kunnen voortplanten. De garnalenvissers in de visserijgebieden vissen met relatief licht tuig en varen met in verhouding geringe snelheid. Het net rolt met zogeheten klossenpezen over de bodem en zo schrikken de garnaaltjes op en springen ze omhoog, waarna ze gevangen worden.

Bijvangst ontsnapt onder water

Garnalenvissers spannen zich al jaren in om bijvangst zoveel mogelijk te beperken. Sinds de jaren ’60 hebben zij een sorteermachine aan boord, die bij gevangen vis direct levend overboord zet. Maar eigenlijk begint het scheiden van gewenste en ongewenste vangst al eerder, namelijk onder water! Sinds een groot aantal jaren vissen zij met ‘zeeflappen’ in het net. Stukken net waardoor bijvangst onder water direct kan ontsnappen. Er wordt nauw samengewerkt met onderzoekers van Wageningen Marine Research om tot verbeteringen van de vistechniek en tuigen te komen, die nog selectiever is zodat jonge vis en garnalen kunnen blijven zwemmen.