Garnalenvissen, geen beroep maar leefwijze
Er zijn in Nederland zo’n 200 garnalenkotters actief, veelal familiebedrijven. Aan beide kanten van de kotter hangen netten in het water, de zogeheten boomkornetten. Aan deze netten zitten rollende rubberen ballen, ook wel een klossenpees genoemd, die over de bodem van de zee slepen. De garnalen die op de bodem leven schrikken en belanden vervolgens in het net. Maar naast garnalen komen nog meer bodemdieren in het net terecht. Daarom wordt tijdens de garnalenvisserij de hele vangst gezeefd, waarbij ook de kleine garnalen weer terug de zee in mogen duiken.
Van garnalenvisserij tot de verkoop
Alleen de grootste garnalen blijven aan boord. De vissers wassen de garnalen, vervolgens worden ze gekookt om de garnalen daarna af te koelen en op te slaan. Eenmaal aangekomen bij de afslag worden de garnalen grondig gekeurd, gezeefd en gewogen. De handelaar die de garnalen heeft gekocht laat de garnalen pellen. De garnalen worden daarna voor bestemming verwerkt en kunt u ze vervolgens zelf kopen in de supermarkt, vishallen of nuttigen in een restaurant.
Leefgebied van de garnalen
Hoeveel de garnalenvissers vangen, hangt sterk af van het seizoen en waar de visserij plaatsvindt. Waar de garnalen rondzwemmen heeft dan ook te maken met de temperatuur van het water. De garnaal voelt zich als een vis in het warme water en daarom kun je hem zomers ook aan de kust vinden. Hier houdt de zon het water op een lekker temperatuurtje voor de garnalen. Wanneer de winter zijn entree maakt, zorgen de garnalen dat ze toch nog ergens lekker warm kunnen rondzwemmen. Daarom trekken ze verder de zee in waar het water nog niet te veel is afgekoeld. Overdag houdt de garnaal zich schuil in de zanderige bodem van de zee. Als de avond valt kom hij tevoorschijn om zijn voedsel bij elkaar te zoeken.