(plat)vis

(plat)vis

 

De meeste leden van Hulp in Nood vissen op garnalen, maar dat is niet de enige vorm van visserij in de regio. Op Lauwersoog wordt ook Noorse kreeft (langoustine) en (plat)vis aan wal gebracht. Een klein deel van deze vis kan gevangen worden met vaste vistuigen, netten die op de Waddenzee en langs het strand worden uitgezet.

 

Het overgrote merendeel is echter afkomstig van kotters die met gesleepte netten aan de zijkant (boomkor-visserij) of aan de achterkant van het schip (twinrig-visserij) gequoteerde vissoorten bevissen.

 

De soorten waar doelgericht op gevist wordt zijn vooral tong en schol. Deze vissen leven niet in scholen, maar samen met andere soorten zoals griet, tarbot, kabeljauw en rog op de bodem. Die andere vissen worden dan ook naast de doelsoort gevangen, en zolang ze voldoen aan de minimummaten en de visser er quotum voor heeft wordt deze vis ook aangeland voor consumptie.

 

De visserij op de Noordzee en Waddenzee wordt gereguleerd onder het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid én de Nederlandse Visserijwet. Elk jaar wordt internationaal door onderzoekers gekeken hoeveel vis er mag worden gevangen, zonder dat de visbestanden daar onder lijden. Visbestanden kan je zien als ‘spaargeld’ op de bank, waar de vissers alleen de rente vanaf mogen vissen. De hoeveelheid vis die een visser mag opvissen wisselt dus van jaar tot jaar. Daarnaast zijn er gesloten gebieden voor natuurherstel, vissoorten die beschermd zijn en dus niet aan wal gebracht mogen worden, en ook zijn er steeds meer gesloten of beperkte gebieden om andere redenen. Het wordt namelijk steeds drukker op zee, denk aan windparken op zee, scheepvaartroutes en olie- en gas platformen – daar mogen vissers op dit moment beperkt, of niet meer komen.