Toerisme

Toerisme

Terwijl de garnalenvissers enkele dagen van huis zijn om met een mooie vangst weer aan wal terug te keren, zijn er ondertussen heel wat leuke uitjes en activiteiten te ondernemen om ook als voor u als toerist kennis te maken met de wereld van de garnalen(vissers).

U kunt zo natuurlijk elke willekeurige supermarkt binnenlopen om uit het koelvak een bakje Hollandse garnalen in uw winkelmandje te leggen. Of ook figuurlijk de sfeer proeven tijdens visserijdagen.

We hebben een drietal activiteiten voor u uitgelicht:

Visserijdagen

Harlingen, Harderwijk en Spakenburg zijn enkele plaatsen in Nederland met een geschiedenis in de visserij. Elk jaar komt u onder meer in deze steden en dorpen de visserijdagen tegen, waar u kunt genieten van lekkere hapjes, drankjes, muziek en nautische activiteiten.

visserijdagen harlingen2

Uiteraard kunt u tijdens de visserijdagen ook meteen een praatje maken met de vissers zelf, ervaart u het verschil van het vissen van toen en nu en ziet u hoe de vers gevangen Hollandse garnalen gepeld worden.

Dag van de Garnaal

Die garnaal staat wel vaker centraal. Zo is er ieder jaar een speciale dag die geheel in het teken staat van de Hollandse garnaal. In 2014 is zaterdag 13 september gereserveerd als de Dag van de Garnaal. Tijdens deze dag, welke georganiseerd wordt door Stichting Promotie Lauwersoog, kunt u onder meer heerlijk genieten van alles wat de Noordzee te bieden heeft, waaronder dus de Hollandse garnaal.

dag van de garnaal

Daarnaast is er tijdens deze dag ook de mogelijkheid om aan boord te stappen van een garnalenkotter. Zo krijgt u een idee hoe het leven van de garnalenvisser eruit ziet en wat er zoal bij het vissen komt kijken. De Dag van de Garnaal is 13 september en vindt plaats op de haven te Lauwersoog.

Zoutkamp beleef(t) ‘t

Tijdens het evenement Zoutkamp beleef(t) ‘t kunt u ook uitgebreid garnalenkotters bewonderen. In de haven van het Groningse vissersdorp Zoutkamp ligt het deze dag, die in 2014 op 16 augustus viel, vol met pittoreske kotters en uiteraard is er een hoofdrol voor vis. Er wordt vis gebakken en gerookt, kunt u een demonstratie garnalen pellen bijwonen en is er veel activiteit op het water.

zoutkamp beleeft het

Als afsluiter is er livemuziek en een voldaan gevoel van een gezellig dagje uit in Zoutkamp.

Meer toeristische activiteiten?

Dit is slechts een greep uit wat er zoal te doen en te beleven is in Nederland wat betreft de visserij. We hebben alle activiteiten voor u op een rij gezet. Uiteraard kunt u ook in een gezellig restaurant na afloop uw dag nog eens doornemen onder het genot van garnalen!