Recepten

Noordzeetong met wittewijnsaus en garnalen

Ingrediënten

25 g boter
3 sjalotten (gesnipperd)
1 pot visfond (380 ml)
0.25 l droge witte wijn
1 laurierblaadje
1 bekertje slagroom (125 ml)
80 g bloem
2 noordzeetongen*
6 el olijfolie
1 bakje Hollandse garnalen (100 g)
1 bakje bieslook ((25 g), fijngesneden)

Benodigdheden:
ovenschaal (20 x 30 cm)

kerst - Hoofdgerecht - 4 personen - 46min.

Noordzeetong met wittewijnsaus en garnalen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 125 ºC.

Stap 2

Smelt 10 gram boter in een pan en fruit de sjalotten 5 minuten op laag vuur. Laat de sjalot een beetje zacht worden, maar niet bruin kleuren.

Stap 3

Voeg de fond, wijn en het laurierblaadje toe en draai het vuur hoog. Laat in 10 min. tot een derde inkoken tot je ongeveer 200 ml over hebt. Neem het daarna van het vuur en laat het even 1 minuut afkoelen.

Stap 4

Voeg de slagroom toe en zet de pan dan weer op het vuur. Op een laag vuurtje 10 min. laten koken en iets indikken.

Stap 5

Schep ondertussen de bloem op een groot bord. Bestrooi de vis aan beide zijden met peper en zout. Druk aan beide kanten stevig in de bloem. Schud overtollig bloem eraf.

Stap 6

Pak 2 ruime koekenpannen. Verhit in elke pan 3 el olie. Leg in beide pannen 1 vis en bak ze op hoog vuur in ongeveer 5 min. goudbruin. Keer ze halverwege. Heb je maar 1 grote koekenpan? Bak dan de vissen stuk voor stuk.

Stap 7

Leg de vis in een ovenschaal en bak ze in ca. 6 min. in de oven.

Stap 8

Giet de saus door een zeef. Zet weer terug op het vuur en breng aan de kook.

Stap 9

Haal de saus weer van het vuur. Meng er al kloppend met een grote garde de rest van de blokjes gesneden boter door.

Stap 10

Meng de garnalen en bieslook erdoor en breng op smaak met peper en zout. Serveer de saus bij de vis.