Recepten

Knolselderijsoep met zuurkool, garnalen en kerrieroom

Ingrediënten

Knolselderijsoep

1 grote ui
4 teentjes knoflook
4 el olijfolie
1 grote knolselderij
2 blaadjes verse laurier
1 l krachtige kippenbouillon
100 ml volle melk
150 ml slagroom
100 g wijnzuurkool

Kerrieroom

2 tl kerriepoeder
2 el olijfolie
100 ml slagroom
2 el zure room

Opmaak bord

200 g garnalen
10 stengels bieslook

kerst - Hoofdgerecht - 4 personen - 60min.

Knolselderijsoep

Eventueel kunt u de soep ook een dag van te voren maken.

Stap 1:

Pel de ui en snijd het in halve ringen

Stap 2:

Pel de knoflook en hak het fijn

Stap 3:

Snijd de schil van de knolselderij met een kartelmes. Snijd dan de knolselderij in stukken van circa 1 cm.

Stap 4:

Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig en zacht. Voeg daarna de blokjes knolselderij toe.

Stap 5:

Scheur de laurier in. Voeg bouillon, melk, slagroom, de helft van de zuurkool en laurier toe. Breng alles aan de kook en laat 12-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.

Stap 6:

Verwijder de laurierblaadjes.

Stap 7:

Pureer de soep met de staafmixer, schenk door een fijne zeef in een schone pan en breng op smaak met een beetje zeezout.

Kerrieroom

Stap 1:

Meng in een kleine (steel)pan kerriepoeder met olijfolie en verwarm ongeveer 20 seconden op laag vuur zodat alle aroma’s uit de kerrie loskomen.

Stap 2:

Klop de slagroom tot yoghurt dikte. Meng met de zure room en kerrie-olie.

Opmaak bord

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Verwarm ruime diepe borden voor in de oven.

Stap 2:

Breng de soep aan de kook.

Stap 3:

Zet een ringvorm op bord en verdeel er een laagje zuurkool in. Verdeel garnaaltjes over de zuurkool en schep er kerrieroom op.

Stap 4:

Snijd de bieslook fijn en strooi over de kerrieroom.

Stap 5:

Schuim de soep op met een staafmixer. Houd voor veel schuim de staafmixer aan de oppervlakte van de soep.

Stap 6:

Verwijder de ringvorm en schep de soep rondom de zuurkool.