Recepten

Garnalenkroketjes met gruyère

Ingrediënten

50 g gruyère (kaas)
1/2 citroen
50 g boter of margarine
200 g bloem
1/4 liter koude melk
1 visbouillontablet
250 g garnalen (grijze Noordzeegarnalen)
5 eieren, gesplitst
zout
(versgemalen) peper
150 g paneermeel
boter of margarine om in te vetten
frituurvet of olie

Materialen

Plasticfolie
Rasp
Bakplaat
Keukenpapier
Frituurpan

 

Europees - Voorgerecht - 10 personen - 520min.

Voorbereiding

Voor het bereiden is er 40 minuten gerekend met 480 wachttijd.

Stap 1

Rasp de kaas en pers de citroen. Laat in de pan de boter uitbruisen maar niet kleuren. Roer 50 gram bloem door de boter tot een samenhangend mengsel. Zet het mengsel op een laag vuurtje en laat het al voortdurend roerend ca. 5 minuten garen.

Stap 2

Giet vervolgens de melk en 250 ml water in één keer bij het mengsel (roux). Maak van het bouillonblokje kruimels en voeg dit ook toe.

Stap 3

Breng het geheel al roerend met een garde aan de kook tot er zich een (zeer) dikke saus vormt. Laat dit vervolgens nog ca. 2 minuten zachtjes doorkoken al voortdurend roerend.

Stap 4

Neem de pan van het vuur. Roer het citroensap, de garnalen, 1 eierdooier (rest van de eierdooiers wordt niet gebruikt) en kaas door de saus. Breng het op smaak met zout en peper.

Stap 5

Vet de bakplaat in en verdeel het mengsel tot een dikte van 2 cm over de plaat. Dek het af met plasticfolie en laat het minimaal 12 uur in de koelkast staan.

Bereiding

Verhit het frituurvet tot 180 à 190 °C. Vul aparte schalen met bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel. Vorm van het garnaalmengsel 10 kroketjes ongeveer 3 bij 6 cm en wentel ze door het paneermeel. Frituur de kroketjes per 4 ongeveer in 2 minuten goudbruin in heet vet. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken. Serveer de kroketjes met partjes citroen.