Garnalen

Garnalen

Garnalen worden ook grijze garnalen of Crangon crangon genoemd. De lengte van deze beestjes meten ongeveer 50 tot 70 millimeter en maximaal 90 millimeter en ze zijn te herkennen aan een grijs tot bruine kleur grijs en een onregelmatige vlekjestekening.

Garnalenvisserij

Garnalen worden gevangen met garnalenkotters. Dit zijn boten die speciaal uitgerust zijn om de garnalen te vangen en herken je meteen aan hun sleepnetten aan beide zijden. Aan de onderzijde van de sleepnetten zit een klossenpees, een rij van rubberen ‘wielen’ die over de zeebodem rijdt. Door het gedaver op de bodem schrikken de garnalen op en verlaten ze hun schuilplaats in het zand. Vervolgens komen ze dan recht in de netten te zitten.

Eenmaal aan boord worden de garnalen gezeefd en gecontroleerd. Garnalen die niet geschikt zijn gaan terug het water in, de rest wordt gespoeld en gaat meteen in een kookpot met schoon zeewater. Na vijf minuten worden de garnalen (ondertussen met een bruin jasje) gekoeld opgeslagen. Aan wal worden ze naar pelstations gevoerd en vakkundig met de hand gepeld. Ontdek meer over het duurzaam vissen van garnalen.

Zijn garnalen gezond?

Ja, garnalen zijn erg gezond voor een mens. Dit komt door de hoge voedingswaarde wat het beestje heeft. Ook tijdens een dieet kunnen deze visjes prima gegeten worden doordat er maar weinig calorieën in zitten.

Aardappelespuma met Hollandse garnalen

 

Voedingswaarde van de garnaal

Garnalen bevatten veel selenium. Per 100 zit er ruim 64% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium in. Selenium verminderd de kans op hart en vaatziektes, spontane abortus, ontsteking van lucht en urinewegen, longkanker, prostaatkanker, dikke darm en endeldarm-kanker.

De garnaal heeft een laag vetgehalte. Per 100 gram zit er minder dan één gram vet in. Daarnaast is de garnaal een belangrijke bron van vitamine B12. Per 100 gram zit er ruim 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 in.

Doe inspiratie op met deze heerlijke recepten!

De garnalen zijn gezond en heerlijk om te eten. Ook tijdens een dieet zijn deze visjes zeer geschikt om te eten dankzij het lage vetpercentage. De garnaal kan zowel warm als koud gegeten worden. Er zijn veel variaties mogelijk met de bereiding van een maaltijd met garnalen. Doe inspiratie op met deze recepten.

Garnalenvissers aan het woord…

De garnalenvissers vissen duurzaam en vermijden zoveel mogelijk bijvangst van te kleine garnalen, vis, krabbetjes en steentjes. Zij willen een ‘schone box’ en willen uiteraard alleen datgene vangen wat zij kunnen vermarkten.

Lees verder