De visserij

Verwerking van de garnalen

Wanneer de garnalen eenmaal aan boord zijn en de bijvangst weer levend overboord is gezet, worden de garnalen uitgezocht, gezeefd en gekookt. Dit gebeurt allemaal aan boord. Vervolgens worden ze gekoeld opgeslagen en zijn ze klaar voor het vervoer naar de visafslag. Op de visafslag worden de garnalen gekeurd en gewogen om zo het loon van de vissers te kunnen bepalen. Na de loonbepaling van de vissers gaan de garnalen verder op reis naar de fabriek.

garnalen koken

Van veilen tot verwerking van de garnalen

In de fabriek doen bedrijven en winkels een bod op de garnalen om ze na de aankoop te verwerken en uiteindelijk weer te verkopen. Een van de bekendste bedrijven op dit gebied is Heiploeg uit Zoutkamp. Heiploeg koopt de garnalen in om ze te verwerken tot verschillende producten. Voorbeelden van deze verschillende producten zijn; kroepoek, veevoer, in knoflook of gewone verse ongepelde garnalen.

De gepelde garnalen worden meestal met vrachtwagens naar landen als Marokko en Polen vervoerd omdat de lonen van de pellers veel lager liggen. De gepelde garnalen komen daarna weer per vrachtwagen terug.

NW_Heiploeg_trailer2_wide