De visserij

Garnalenvisserij door ruim 200 kotters

De visserij gebeurt door zo’n 225 garnalenkotters. Aan beide kanten van de kotter hangen netten in het water, de zogeheten boomkornetten. Aan deze netten zitten rollende rubberen ballen, ook wel een klossenpees genoemd, die over de bodem van de zee slepen. De garnalen die op de bodem leven schrikken en belanden vervolgens in het net. Maar naast garnalen komen nog meer bodemdieren in het net terecht. Daarom wordt tijdens de garnalenvisserij de hele vangst gezeefd, waarbij ook de kleine garnalen weer terug de zee in mogen duiken.

Garnalenkotter WR-129

Van garnalenvisserij tot de verkoop

Alleen de grootste garnalen blijven aan boord. De vissers wassen de garnalen, vervolgens worden ze gekookt om de garnalen daarna  af te koelen en op te slaan. Eenmaal aangekomen bij de afslag worden de garnalen grondig gekeurd, gezeefd en gewogen voor de verkoop via de afslagklok. De handelaar die de garnalen heeft gekocht laat de garnalen pellen. De garnalen worden daarna voor bestemming verwerkt en kunt u ze vervolgens zelf kopen in de supermarkt, vishallen of nuttigen in een restaurant.

Leefgebied van de garnalen

Hoeveel de garnalenvissers vangen, hangt sterk af van het seizoen en waar de visserij plaatsvindt. Waar de garnalen rondzwemmen heeft dan ook te maken met de temperatuur van het water. De garnaal voelt zich als een vis in het warme water en daarom kun je hem zomers ook aan de kust vinden. Hier houdt de zon het water op een lekker temperatuurtje voor de garnalen. Wanneer de winter zijn entree maakt, zorgen de garnalen dat ze toch nog ergens lekker warm kunnen rondzwemmen. Daarom trekken ze verder de zee in waar het water nog niet te veel is afgekoeld. Overdag houdt de garnaal zich schuil in de zanderige bodem van de zee. Als de avond valt kom hij tevoorschijn om zijn voedsel bij elkaar te zoeken.

 

Eu-visserijfondsprovinciefrieslandministerie-eco