Havenfestival IJmond 2019

Zaterdag 29 en zondag 30 juni 2019.

Net als vorig jaar is IJmuiden Rauw aan Zee, het toeristische brandconcept van de gemeente Velsen, een belangrijke partner van het Havenfestival. Om de samenwerking te benadrukken is in het voorjaar een visreceptenwedstrijd georganiseerd waaraan tientallen mensen hebben meegedaan. De opdracht was om een typisch IJmuidens visrecept in te sturen. Een jury bestaande uit Nico Waasdorp (Fish & Seafood Waasdorp), Debby Kostandy (gemeente Velsen) en tv-kok René Pluijm (Pluijms Eetbare Wereld) hebben uit de inzendingen drie recepten gekozen waarop via Facebook gestemd kon worden. Het winnende recept kan tijdens het Havenfestival worden geproefd in het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen (zolang de voorraad strekt). Op deze plek kunnen bezoekers ook terecht voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden in Velsen.

Visplein XL
Tijdens het Havenfestival IJmond wordt de oprichting gevierd van de stichting Noordzeevis uit IJmuiden. Belangrijkste doel is om de consumptie van verse vis uit IJmuiden te stimuleren door de herkenbaarheid en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten. Het stichtingsbestuur is voornemens om dit merk samen met het lokale bedrijfsleven stevig op de kaart te zetten. Op de Trawlerkade gebeurt dit onder meer op het Visplein XL, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd rondom het thema vis. In de loods van Kloosterboer (Trawlerkade 30) liggen tientallen soorten Noordzeevis uitgestald waarover de hele dag uitleg wordt gegeven. Op de kade wordt vis gefileerd, gerookt en gebakken, vindt een visrookwedstrijd plaats en is uiteraard volop Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. In het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen kan het winnende visrecept worden geproefd (zolang de voorraad strekt). En als klap op de vuurpijl ligt de SCH-45 aan de kade, waar het pulskoor wordt gedemonstreerd en uitleg wordt gegeven over verduurzaming van de visserijketen. De komst van deze kotter is mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Cornelis Vrolijk, dat onlangs de Green Deal Visserij voor een Schone Zee ondertekende. Diverse toonaangevende bedrijven zijn hiermee overeengekomen dat de maritieme afvalkringloop gesloten moet worden door afvalpreventie, afvalmanagement en afgiftemaximalisatie.

Schepen
De Vissershaven ligt tijdens het Havenfestival vol met interessante schepen. Blikvanger is de Clipper Stad Amsterdam, die op zaterdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur open schip houdt achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium. Dit dwarsgetuigde tall ship is 76 meter lang en beschikt over 31 zeilen met een totale oppervlakte van 2.200 vierkante meter. De Stad Amsterdam ligt alleen op zaterdag aan de kade. Liefhebbers van historische schepen kunnen zich vergapen aan de stoomschepen Elvin (bouwjaar 1932) en de Adelaar (1925). De komst van de Elvin wordt mogelijk gemaakt door Golden Arrow. Het duurt vier dagen om dit schip ‘op stoom’ te krijgen. De ‘warme’ machinekamer staat tijdens het Havenfestival open voor bezichtigingen. Dit jaar kunnen de bezoekers het stoombedrijf dus echt in werking zien. Een aanrader! Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaanzoon de Ruyter, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond, het binnenvaartopleidingsschip Prinses Maxima van het Maritiem College IJmuiden en de Naaldwijk (een voormalige mijnenveger van de marine) liggen weer afgemeerd aan de Trawlerkade. De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte.

Meer info: http://www.havenfestivalijmuiden.nl/nieuws/alle-activiteiten-op-een-rij