Visserijdagen Lemmer 2019

De Lemster Visserijdagen is een driedaags evenement van 21 t/m 23 juni 2019. Hierbij ligt het accent op de maritieme bedrijvigheid in dit Friese dorp tussen het IJsselmeer en de Friese Meren. Vanaf eind 1800 speelde hier de visserij en de visverwerking een voorname rol. Begin 1900 is Lemmer zelfs één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, met een vloot van 146 schepen. Sporen uit die tijd zijn in Lemmer dus alom aanwezig.

Tijdens de Lemster Visserijdagen hijst Lemmer de zeilen opdat bezoekers er van alles kunnen beleven. Er is een gevarieerd programma voor jong en oud. Muziek en zang zit in de genen van de Lemsters. Shanty-koren en muziek verhogen dan ook de sfeer tijdens deze Visserijdagen. Een deel speelt zich af rond het Dok, de centrumhaven van Lemmer. In de Fiskerhaven oftewel Museumhaven liggen de authentieke Lemsteraken vlak voor de historische Lemstersluis. Zie programma Lemster Visserijdagen 2019: http://www.hartvanlemmer.nl

Beknopte historie van Lemmer en het water
Het scheepvaartverkeer, bouw en het onderhoud van schepen vormde van oudsher het voornaamste middel van bestaan voor de Lemsters. Al in 1719 start de bekende veerdienst op Amsterdam.

Bloeitijd visserij
Vanaf 1800 beginnen de Lemsters met de botvangst. Eerst scharrelen ze nog voorzichtig onder de wal van de Zuiderzee nabij Lemmer. Daarna zoeken ze het steeds verderop, later zelfs richting Scandinavië. Ze vissen op haring, aal, bot, spiering, ansjovis en garnalen. Daarmee hebben ze zoveel succes dat de vissersvloot lang blijft groeien. Tot de afsluitdijk roet in het water gooit.

Lemsteraak
In 1877 begint Lemmer met de bouw van vissersschepen. In oorsprong is de Lemsteraak een echt werkschip. Door de ervaringen van de vissers groeien de aken uit tot solide, zeewaardige schepen. De Vissermansaken vallen op door hun sierlijke, gebogen voorsteven. Ze hebben een laag boord achter. Hierdoor zijn de netten gemakkelijk in te halen of uit te zetten. Hele gezinnen wonen en slapen in die tijd onder de kleine voorplecht. Na 1900 worden er ook Lemsteraken gebouwd in jachtuitvoering. De Groene Draeck, het zeilschip van Prinses Beatrix, is zo’n Lemsteraak in jachtuitvoering.